OM VÆGTERHVERVET

OM VÆGTERHVERVET

Vi læser sådan i Ez. 3,16-21:   Men da de syv dage var gået, kom Herrens ord til mig:   »Menneske, jeg stiller dig som vægter for Israels hus. Når du hører et ord fra min mund, skal du advare dem fra mig.   Når jeg siger til den uretfærdige: Du skal dø! og du ikke advarer den uretfærdige og ikke taler til ham og advarer ham mod hans uretfærdige færd for at holde ham i live, så skal den uretfærdige dø på grund af sin skyld; men hans blod vil jeg kræve af din hånd.   Hvis du derimod advarer den uretfærdige, og han ikke vender om fra sin uretfærdighed og sin uretfærdige færd, skal han dø på grund af sin skyld, men du har reddet dit liv.  Når den retfærdige vender om fra sin retfærdighed og øver uret, får jeg ham til at snuble, så han dør. Fordi du ikke advarer ham, skal han dø på grund af sin synd, og de retfærdige gerninger, han har øvet, skal ikke huskes; men hans blod vil jeg kræve af din hånd.   Hvis du derimod advarer den retfærdige mod at synde, og han ikke synder, skal han bevare livet, fordi han lod sig advare, og du har reddet dit liv.«


Læg mærke til at Ezekiel ikke en dag pludseligt besluttede at nu ville han til at være vægter. Nej, Gud ”pegede på ham” og sagde ”nu stiller jeg dig, som vægter”


Det princip Ezekiel blev konfronteret med gjaldt ikke bare for ham,  det er en undervisning til   os i dag: Hvis et menneske er en del af en menighed eller et kristent fællesskab, som ikke følger den sunde lære, eller som tolererer ugudelig livsførelse (som altså har en uretfærdig færd), Og Gud åbner dette menneskes øjne for det, der er galt i den lære og livsførelse, som karakteriserer fællesskabet, så følger der et ansvar med.

  Det er muligvis ikke et ansvar, som personen har lyst til at tage på sig, men Gud spørger ikke om man har lyst. Nej Gud siger: Hvis du ikke giver min advarsel videre, så vil jeg gøre DIG ansvarlig.

Det er den ene side (ansvarlighed).

Den anden er at du kan være med til at redde mennesker fra Guds dom.  Husk at Jonas oprindelig ikke ville gå til Nineve, men da han så gjorde det omvendte de sig og Gud fortrød sin vrede imod dem.


Dem, der er lydige og giver Guds irettesættelse videre til fællesskabet vil næsten altid blive mødt med et ”hvem er du at du sætter dig til doms over os andre?”, men hvis du har sørget for samvittighedsfuldt og under ydmyg bøn  at tjekke den advarsel du mener at have fået op imod Bibelens budskab, og set at det stemmer, så vær frimodig, og ”tal lige ud af posen”. Det ”værste” det kan ske er at de begynder at tænke over om de er på rette vej, og det er måske samtidigt noget af det bedste der kan ske.